Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Fabrice Luyckx

De inkleuring van een getekende schets

26 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut & Fabrice Luyckx

Zaterdag 24 oktober was het tijd voor hét evenement van Film Fest Gent, The World Soundtrack Awards. Na twaalf dagen films en sterren kijken, werd voor de vijftiende keer de rode loper uitgerold voor een ode aan de filmmuziek.

“Mocht ik dat zelf horen op plaat, ik zou fan zijn.”

23 mei 2015 — door Fabrice Luyckx

Het tweede kindje van Team William zag onlangs het levenslicht. Eentje vol melancholie, maar met genoeg vrolijkheid om niet beschuldigd te worden van bastaardkind. Floris De Decker, frontman van Team William, doet de zware bevalling voor ons uit de doeken.

Cd-voorstelling Team William

25 april 2015 — door Fabrice Luyckx

“It’s time to get back on my feet”, zingt Floris Dedecker van Team William in ‘1995’. Waarop spontaan de schoenen van toetsenist Arne, The Artner, Sunaert uitvlogen. Volgens insiders een teken dat het een goed optreden zou worden.

Take 9000

11 mei 2015 — door Selin Bakistanli, Fabrice Luyckx & Pieterjan Schepens

Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet … Gedaan met de droge cinemadates! Deze wandelroute brengt jou langs het echte werk.

Wetenschapskort

20 april 2015 — door Fabrice Luyckx

Jarenlang contractueel wanbeleid aan UGent

28 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Simon Hoebeke, Fabrice Luyckx & Thomas D'hiet

Universiteit Gent verdient een onvoldoende voor arbeidsrecht. Onwettige contracten, niet-toegekende pensioenrechten en discriminatie tussen werknemers. “De UGent maakt haar eigen arbeidsreglement”, klinkt het.

Jarenlang contractueel wanbeleid aan UGent

30 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Thomas D'hiet, Simon Hoebeke & Fabrice Luyckx

Universiteit Gent verdient een onvoldoende voor arbeidsrecht. Onwettige contracten, niet-toegekende pensioenrechten en discriminatie tussen werknemers. “De UGent maakt haar eigen arbeidsreglement”, klinkt het.

Durf Pesten

30 maart 2015 — door Arno Vanhollebeke, Thomas D'hiet, Simon Hoebeke & Fabrice Luyckx

Burn-outs, vriendjespolitiek, pesterijen en angst. Het rommelt aan de Universiteit Gent. Het welzijnsbeleid voor de meer dan 9.300 werknemers krijgt langzaamaan vorm. En dat is maar goed ook, want zowel bij de centrale diensten als aan de faculteiten weerklinken verontrustende signalen.

"Wie sport maar veel zit, loopt groter risico op chronische aandoeningen."

18 juni 2014 — door Fabrice Luyckx

Grote kans dat u op dit moment op uw luie krent zit. Hef die bilspieren eens op! U zal er ons over een paar jaar dankbaar voor zijn. En als uw medestudenten raar opkijken, dan schuift u hen dit artikel maar onder de neus. Uw gezondheid is prioriteit.

Wifi-straling schaadt plantengroei

12 juni 2014 — door Fabrice Luyckx

Enkele studenten van de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Biologie ontdekten dat de aanwezigheid van een wifi-router de groei van waterkers significant verminderde. Ze konden dit op overtuigende manier aantonen door een verfijning van de methodiek.

Onderwijsexperts lopen niet warm voor herindeling academiejaar

5 juni 2014 — door Fabrice Luyckx & Arno Vanhollebeke

Het academiejaar zoals we dat vandaag kennen, staat op wankele benen. Hogescholen en universiteiten zaten gedurende een klein jaar samen om na te denken hoe ze het academiejaar kalendermatig kunnen herindelen. Maar is het voorstel dat nu op tafel ligt wel zo ideaal? Wij vroegen drie onderwijsexperts om een doorlichting.

Wetenschappen anno 2114 (2)

29 mei 2014 — door Nathalie Dujardin, Yana Morren & Fabrice Luyckx

Als het van de onderzoekers aan de UGent afhangt, hebben ons lichaam, de wereld en — waarom niet — het heelal over enkele jaren nog maar weinig geheimen voor ons. Enkele professoren en onderzoekers kijken in hun glazen bol en vertellen ons wat de toekomst brengt voor hun vakgebied.

Wetenschappen anno 2114

5 mei 2014 — door Nathalie Dujardin, Yana Morren & Fabrice Luyckx

Zullen we op een dag onze smartphone kunnen vervangen door een contactlens? Zal kanker ooit de wereld uit geholpen worden? En zullen we ooit weten hoe het universum is ontstaan? Enkele professoren en onderzoekers kijken in hun glazen bol en vertellen ons wat de toekomst zal brengen voor hun vakgebied.

Wetenschapskort

5 mei 2014 — door Fabrice Luyckx

Misdaad onder de scanner (2)

15 april 2014 — door Fabrice Luyckx & Olivier Vander Bauwede

Je lief ligt in bed met een ander. In je woede sla je de kop in van de tortelduifjes. Elk zinnig mens weet toch dat je zoiets best niet doet? Professor Kurt Audenaert verklaart wat wel en niet kan gezegd worden over het criminele brein op de pleitbank.

Wie niet snel is, moet slim trainen

21 april 2014 — door Fabrice Luyckx & Michiel Geldof

De lente gaf zijn eerste prik en hopla, daar zijn de eerste amateurlopers langs de Coupure. Of ze het juist aanpakken, dat vragen we aan professor Jan Bourgois. Een gesprek over genetische mutanten, Tia Hellebaut en de juiste trainingsmethode.

Misdaad onder de scanner

31 maart 2014 — door Fabrice Luyckx & Olivier Vander Bauwede

Vijf hersenen staan elk in een bokaal opgesteld voor uw neus. Een van de hersenen behoorde ooit toe aan een crimineel. Zou u de moordenaar er kunnen uit halen? Kunnen we überhaupt wel iets aanvangen met die hersenen?

Onderwijskort

17 maart 2014 — door Fabrice Luyckx

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.