Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Koba Ryckewaert

Orwell’s Vertical Farm

29 februari 2016 — door Koba Ryckewaert & Elise Onderdeur

Een groot deel van ons, studenten die hun hart verloren hebben aan de Gentsche Innenstadt, zullen hier blijven hangen. Wereldwijd trekken meer en meer mensen naar de stad, en tot nu toe namen onze voedselbronnen niet echt deel aan deze migratie. Vertical Farming wil daar een eind aan maken, door te doen wat een stad met de bewoners ook doet: opstapelen, die handel.

Srebrenica, in stilte vergeten

29 februari 2016 — door Koba Ryckewaert

In 1995 vond in Srebrenica (Bosnië) de grootste genocide plaats in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Fotograaf Johannes De Bruycker en journalist Kasper Goethals brengen de verhalen uit die stad naar Gent, van 3 tot 6 maart in de Zebrastraat.

Nergens beter dan op kot

15 februari 2016 — door Koba Ryckewaert, Elise Onderdeur & Suzanne Grootveld

Er schort wat aan de studentenhuisvesting, en daar moet iets aan gedaan worden. De afgelopen weken werd de conceptnota die Katrien Schryvers (CD&V) in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) opstelde, besproken in het Vlaams Parlement.

Dagen zonder vlees rampzalig voor valentijn

15 februari 2016 — door Koba Ryckewaert

Op veertien februari zagen de Belgen zich genoodzaakt om hun liefde voor dieren te laten rijmen met hun liefde voor elkaar, en dat verliep niet zonder incidenten. Enkele getuigenissen.

"Het kastenstelsel is een westers construct"

14 december 2015 — door Koba Ryckewaert

Midden november ontving rector Anne De Paepe een klachtenbrief uit India, met als aanleiding een vermeende hate speech van professor Balagangadhara — Balu — Rao, van de Universiteit Gent. Op een congres aan de Universiteit van Hyderabad zou hij kastelozen beledigd hebben. Tijdens onze zoektocht naar duiding ontvouwde zich een conflict dat diep geworteld zit in het radarwerk van onze alma mater.

#FeesMustFall

14 december 2015 — door Koba Ryckewaert

Afgelopen semester werd Zuid-Afrika gekenmerkt door studentenprotesten. Wat begon als een reeks kleine protesten aan verschillende universiteiten, culmineerde midden oktober tot een nationale protestbeweging die haar pijlen mikte op de verhoging van de collegegelden.

Open je stall, man!

30 november 2015 — door Koba Ryckewaert & Maxim Lippeveld

Midden november streek Richard Stallman, oprichter van de Free Software Foundation, neer in Gent om een lezing te geven over Copyright versus Community. De Jezus van de Vrije Software had eerder die dag bitter weinig zin om het Woord te verkondigen.

Digitalisering aan de UGent

30 november 2015 — door Suzanne Grootveld & Koba Ryckewaert

Van kinderwieg tot het digitale tijdperk waarin we ons vandaag bevinden, onze generatie is samen met het internet groot geworden. Inmiddels is een wereld zonder het net niet meer in te beelden. Waar blijft onze geliefde universiteit in het tijdperk waarin de computer heerst?

De kleren van de keizer

30 augustus 2016 — door Koba Ryckewaert

UGent broedt op verbod driekwartsbroeken

17 augustus 2016 — door Koba Ryckewaert

Universiteit Gent overweegt om bij de start van het komende academiejaar een verbod op driekwartsbroeken in te voeren. “Het voorstel werd besproken op de vorige Raad van Bestuur en kon op veel enthousiasme rekenen,” stelt communicatieverantwoordelijke Stephanie Lenoir. “Het hoeft niet te verbazen dat onze proffen en medewerkers zo’n fashion disaster meer dan beu zijn.”

Mo money mo problems (longread)

10 november 2015 — door Koba Ryckewaert

Zondag 8 november kopte Veto dat de Universiteit Gent overweegt om naar de beurs te stappen. Het echte verhaal is net iets complexer. Een korte spoedcursus economie is nodig om te weten of u al dan niet verontwaardigd bent. Bij dezen, zet u schrap.

Vluchtelingen: sidder en Bever

23 september 2015 — door Koba Ryckewaert, Willem-Jan Persoons & Elias Degruyter

Naar jaarlijkse gewoonte zakte een hele meute studenten en journalisten af naar het openingscollege van professor Carl Devos, waar deze keer Bart De Wever, partijvoorzitter van N-VA en burgemeester van Antwerpen, gastspreker was.

Stumber: student zkt. vriendjes, de app

20 augustus 2015 — door Koba Ryckewaert

Wie op Tinder zit om vrienden te maken, behoort tot dezelfde groep als wie Pornhub bezoekt voor de sterke verhaallijnen: de vuile leugenaars. Meedogenloos swipet u sympathiek ogende dames of heren met een teleurstellende cupmaat of ontbrekende sixpack de vergeetput in. Gelukkig komt Stumber eraan om ons te redden van de oppervlakkigheid. Mede-oprichter Quentin Felice en Stumbeliever Ad l’Ecluse geven een sneak peek.

Gent Jazz | Dag 5

17 juli 2015 — door Eva Christiaens & Koba Ryckewaert

De vijfde dag van Gent Jazz stond volledig in het teken van de gitaar, met Gary Clark Jr en Rodrigo y Gabriela als hoofdacts.

"De werkstudent", een catch-22?

16 november 2015 — door Esther Beeckaert, Koba Ryckewaert & Emilie Devreese

In de vorige editie publiceerden wij een lezersbrief van Ine Rossey, werkstudent aan de UGent. Zij kreeg te horen dat deelnemen aan de praktijkvakken van de master Journalistiek voor haar onmogelijk is. Een ongelukkig incident, of scheelt er iets aan het werkstudentenstatuut?

Mo money mo problems

16 november 2015 — door Koba Ryckewaert

Vorige vrijdag kopte Veto dat de Universiteit Gent overweegt om naar de beurs te stappen. Het echte verhaal is net iets complexer. Een korte spoedcursus economie is nodig om te weten of u al dan niet verontwaardigd bent. Bij dezen, zet u schrap.

Maak je geen illusies

16 november 2015 — door Adel Mouchalleh & Koba Ryckewaert

Trouwe volgelingen zullen weten dat Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof en enfant terrible aan de UGent, ongeveer even frequent in Schamper staat als ongepaste nazireferenties. Nie wieder, denken ze vast. Maar nu schreef Boudry een boek, dus we mogen.

Ghent Innoversity

2 november 2015 — door Koba Ryckewaert & Marie Jacobs

Universiteit Gent kondigde vorige week met veel bravoure de Innoversity Challenge aan. Het concept is even funky als de naam: ons onderwijs moet innoveren, en wie weet beter hoe dat moet dan de digital natives zelf, de studenten?

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.