Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Laetitia Mouton

Raad der klagende studenten?

9 mei 2016 — door Laura Massa, Laetitia Mouton & Arthur Joos

De rechters van de Raad voor Studievoortgangsbetwistingen luiden de alarmbel. Ze zouden overspoeld worden met dossiers. Zijn studenten dan echt zo’n neuters geworden? “Je moet die cijfers heel sterk relativeren: qua beroepen hadden we afgelopen academiejaar een status quo aan de Universiteit Gent”, licht professor Sabien Lust toe.

WanaMa?

14 maart 2016 — door Esther Beeckaert, Selin Bakistanli & Laetitia Mouton

De master-na-masteropleidingen aan de Universiteit Gent moeten zelfbedruipend worden. Althans, als het van de Raad van Bestuur afhangt: in een eerste stemming over de nieuwe verdeelsleutel beslisten zij de ManaMa’s niet langer te financieren.

Interieur inferieur?

29 februari 2016 — door Laetitia Mouton, Laura Massa, Lieselot Le Comte & Arthur Joos

Het oog wil ook wat. Nee, deze keer gaat het niet over uw fascinatie voor die ene blonde deerne op de tweede rij, maar over wonderschone pareltjes die achter Gentse gevels schuilgaan. Wat gebeurt er met authentieke interieurs na hun glorietijd? Krijgen ze een tweede leven of worden ze genadeloos buitengekeild?

Cultuuragenda

15 februari 2016 — door Laetitia Mouton

Hydra: de mythe doorprikt

30 november 2015 — door Laetitia Mouton & Elise Onderdeur

Op het ogenblik van verschijnen van dit vodje, lanceert Zeus WPI een nieuwe versie van (U)Gentse App ‘Hydra’. Wij gaan na waarom de app tot op heden slechts de harten van een zevenkoppig gebruikerspubliek wist te veroveren.

Beroepstermijn: rozegeur en maneschijn, of rookgordijn?

11 mei 2016 — door Laetitia Mouton, Pieter De Smet & Arthur Joos

In Schamper 568 schreven we hoe de interne beroepsprocedure van de Universiteit Gent een belangrijke filterfunctie voor de Vlaamse Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen kan betekenen. Die filterfunctie keert zich echter meer dan eens tegen de studenten, zo blijkt uit de toevloed van reacties die we kregen in de nasleep van het vorig artikel.

“Bij ons is niet de klant koning, maar de kat”

26 maart 2016 — door Laetitia Mouton & Laura Massa

Gisteren opende ‘DreamCATchers’, het eerste kattencafé van Gent, de deuren. Althans, dat moet er komen. Nu doet het pand nog dienst als exporuimte. Wij kringelden dus even poezelig tussen initiatiefneemsters Lana Bauwens (29) en Evelyne Vandenberghe (36).

Vrijstelling 'nieuwkomerstaks' enkel voor beursstudenten

29 juli 2015 — door Laetitia Mouton

Op 5 maart 2015 voerde Theo Francken, staatssecretaris voor asiel en migratie, de ‘nieuwkomerstaks’ in. Immigranten zouden een extra bedrag moeten betalen bovenop de 180 euro administratiekosten om een Belgisch visum aan te vragen. Ook studenten die in België wensten te studeren, ontsprongen de dans niet en moesten zo’n 160 euro op tafel leggen. Tot nu: buitenlandse studenten zouden de nieuwkomerstaks niet langer moeten betalen.

Talent uit Gent

16 november 2015 — door Laetitia Mouton & Arthur Joos

Tweewekelijks selecteren wij voor u een jonge artiest uit Gent die naarstig verder timmert om de grote K voor zijn kunst te krijgen. Deze week: illustratrice Babette Van Rafelghem.

Empire state of mind

19 oktober 2015 — door Laetitia Mouton & Suzanne Grootveld

Op 5 oktober ontving iedere student aan de Universiteit Gent een e-mail met de boodschap dat de infosessie over UGentMUN niet kon doorgaan. Wenkbrauwen werden gefronst. Sommigen piekerden over de oorzaak van de plotse annulatie, terwijl anderen zich afvroegen waar UGentMUN voor staat. Wij zochten het uit en trainden meteen onze diplomatische skills.

"Ik ben verliefd op biologie"

5 oktober 2015 — door Laetitia Mouton & Marie Jacobs

Terwijl boven de bassen bonkten voor de openingsfuif van het GFK, werd in de kleine theaterzaal van de Vooruit het startschot gegeven van ‘Belezen Wetenschappers’. Een literair wetenschappelijk salon 2.0 waarbij vicerector Freddy Mortier, professor Ronald Soetaert en academisch beheerder Koen Goethals — “omdat het niet altijd Carl Devos moet zijn” — de nieuwe verlichting probeerden aan te wakkeren.

Are we not drawn onward to new erA

21 september 2015 — door Koba Ryckewaert, Laetitia Mouton & Marie Van Oost

Op 24 september gaat Are we not drawn onward to new erA van theatergezelschap Ontroerend Goed in première in de Vooruit. De voorstelling is, net zoals de titel, een palindroom: je kan ze van voren naar achteren en van achteren naar voren bekijken.

Grimmig genootschap

21 september 2015 — door Selin Bakistanli, Charlotte Van Acker & Laetitia Mouton

“De UGent is meer dan studeren alleen”, luidt het motto van de campagne Durf Doen. Die heeft als doel engagement bij studenten aan te wakkeren. Zie je echter door de bomen het sprookjesbos niet meer? Deze broodkruimels wijzen je de weg.

"Voor televisie moeten ze mij nooit vragen"

11 mei 2015 — door Laura Massa & Laetitia Mouton

Na de Biënnale in Venetië, de overzichtstentoonstelling Sculptures & Drawings in het S.M.A.K. en een eredoctoraat van de UGent, mogen wij naast haar zoontje bij Berlinde De Bruyckere op de schoot. “Ik sta studenten graag te woord,” lacht ze.

Het nieuw elan van de studentenhuisvesting

11 mei 2015 — door Pieter De Smet, Brecht Vissers & Laetitia Mouton

Twee jaar na een serieuze opdoffer voor de Stad Gent, zit het studentenhuisvestigingsbeleid weer op de rails. De Gentse aanpak heeft haar eigen plan gekregen en enkele Vlaamse parlementsleden komen nu zelfs aanzetten met een conceptnota voor overkoepelende Vlaamse maatregelen. En dat allemaal voor uw stinkend kot.

Middenpagina - links

30 maart 2015 — door Laetitia Mouton

Het Salon doet het licht uit

18 maart 2015 — door Laetitia Mouton & Lieselot Le Comte

Sinds 1982 is Het Salon in de Sint-Pietersnieuwstraat de huiskamer van menig student. Op 3 april sluit dit instituut zijn deuren voorgoed. Wij brengen een laatste eerbetoon aan één van de gezelligste koffiehuizen die Gent ooit gekend heeft.

Als een bloemkelk trillend

15 maart 2015 — door Laetitia Mouton & Arthur Joos

Enkele weken geleden interviewden we Lien Wildemeersch over de nieuwste productie van Peter Verhelst, ‘Hotel Malaria’, waarin zij de vrouwelijke hoofdrol vertolkt.

Fuck vrouwendag

2 maart 2015 — door Amelia Malfait, Laetitia Mouton & Laura Massa

Al 44 jaar vieren we op 8 maart Internationale Vrouwendag. Om te achterhalen wat de modale burger over het fameuze feminisme denkt, trokken we de straat op en legden nietsvermoedende passanten enkele pertinente vragen voor. Met onthutsende resultaten tot gevolg.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.