Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Lieselot Le Comte

Beestenbos is boos

10 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte & Sofie Steenhaut

Kunstenaars, dat zijn toch linkse rakkers gehuld in biologisch katoen die minstens een vegan lifestyle aanhangen? Niet echt, zo blijkt. ‘No animals were harmed while making this art’ is een label dat vaak niet van toepassing is. Van goudvissen in de blender tot verhongerende honden in het museum, hoe ver kunnen en mogen kunstenaars gaan?

Het lijstje met schijnbaar willekeurige zaken die toch een rode draad hebben

10 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte

Zoals je eerder in deze Schamper kon lezen, is kunst met dieren vragen om problemen. Of om aandacht. Het is een pak veiliger voor de fysieke integriteit — en voor je strafblad — om je alleen met dode beestjes bezig te houden. Vandaar een lijstje vol kunstige taxidermie. Wees blij dat ons budget niet groot genoeg is voor geurstaaltjes.

Het gat in uw cultuur

10 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte & Silke Heusequin

Het is triestig gesteld met de culturele bagage van l’étudiant moyen. Buzzfeed en Jay-Z, dat kennen ze, maar Dvorak of Toergenjev, ho maar. Gelukkig zijn er nog echte helden, die bereid zijn om jammerende studenten uit het moeras der middelmatigheid te trekken en het gat in hun cultuur te dichten. Deze week: een gemotiveerde bloeddonor (aka De Rode Ridder) en eerstejaarsstudente Taal- en Letterkunde Flore Kluysse.

Victoria Deluxe: maatschappelijke verantwoorde rock-‘n’-roll

26 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte & Nicolas Van Laere

Dat theater niet altijd arty farty shit van de middenklasse moet zijn, bewijst Victoria Deluxe. ‘Sociaalartistieke werkplek’ luidt de omschrijving, maar hun nieuwe voorstelling Festus bleek vooral een gezellig Babylon in alle kleuren van de regenboog. Een gesprek met regisseur Dominique Willaert, in het West-Vlaams.

Het gat in uw cultuur: Chris Baeken

26 oktober 2016 — door Laura Massa & Lieselot Le Comte

Het is niet eenvoudig om jong te zijn in 2016. Je probeert je wanhopig los te maken uit de klauwen van Bieber en Beyoncé en loopt verloren tussen de schaduwen van Grote Meesters. Wat u nodig heeft, is een wijze gids die het gat in uw cultuur kan dichten. Deze week: een professor in de psychiatrie.

Het lijstje

26 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte

De moderne mens is een verwarde mens. Krampachtig klampt hij zich vast aan lijstjes in een wanhopige poging om orde op zaken te stellen. Maar wat als we een compleet willekeurig uitgangspunt nemen als gids door het chaotische cultuuruniversum?

Hoogmis van de democratie

9 mei 2016 — door Selin Bakistanli & Lieselot Le Comte

In het Ufo werden op 4 mei de resultaten van de studentenverkiezingen bekend gemaakt. Het draaide uit op een toneel met meer tragiek dan de doorsnee Shakespeare-opvoering. Een drama in vier bedrijven.

Popsterfeminisme: heldhaftig of hypocriet?

9 mei 2016 — door Laura Massa, Marie Van Oost, Sam Ooghe, Shauni De Gussem & Lieselot Le Comte

Vergeet de behaverbrandingen en de woedende blote borsten van Femen. Feminisme is terug in een aaibare vorm, en wel bij mensen waarvan je het niet had verwacht. Popsterren omarmen het concept even gretig als hun off-shoreconstructies. Maar als dat luchtige popsterfeminisme het gevolg is van plat commercialisme, hoe oprecht is het dan nog?

"Shakespeare is een gigantische industrie"

25 april 2016 — door Lieselot Le Comte, Shauni De Gussem & Elena De Bacquer

Geen cliché zo platgeslagen als William Shakespeares oneliner To be or not to be, maar vier eeuwen geleden klonk het fris. Hoe zit het met de Bard zelf? Is die nog vers of zit er een reukje aan? ‘Zijn stukken krijg je moeilijk kapot’, weet professor Jürgen Pieters.

Busje komt zo

11 april 2016 — door Lieselot Le Comte & Laura Massa

Voor slechts 70 euro per jaar heel Gent doorkruisen met bus en tram? Dat plan legde de Gentse Studentenraad voor aan de Stad Gent en De Lijn. Zou u zo’n kaartje overwegen? We vroegen het aan uw soortgenoten.

It's not vulgar, it's vulva!

14 maart 2016 — door Lieselot Le Comte, Elise Onderdeur & Veera Voordeckers

Niemand schrikt meer op van blote vrouwen op tv, in reclames of porno. Voor velen komt de shock pas later, als ze oog in oog staan met een echte vulva. Over waarom deze schatkamertjes zo angstaanjagend zijn en wat kunst ertegen kan doen.

Extreme make-over: parkingeditie

14 maart 2016 — door Esther Beeckaert & Lieselot Le Comte

Van 21 tot 25 maart mogen de studenten architectuur eens iets anders doen dan kaartenhuisjes bouwen. Tijdens de Jokerweek komen ze uit hun van lijmgeur doordrongen labyrint om de wereld te verblijden met hun geniale ideeën. Ook u zult er wel bij varen.

Hervorming van het bijzonder statuut

29 februari 2016 — door Jolan Paredis & Lieselot Le Comte

Het bijzonder statuut helpt veel studenten met een functiebeperking of wanneer het studentenwerk wordt gecombineerd met extra werk van buiten de universiteit. Ook veel studentenvertegenwoordigers vallen hieronder. Zal het nietszeggende stukje papier dan eindelijk afdwingbare voordelen bieden?

Interieur inferieur?

29 februari 2016 — door Laetitia Mouton, Laura Massa, Lieselot Le Comte & Arthur Joos

Het oog wil ook wat. Nee, deze keer gaat het niet over uw fascinatie voor die ene blonde deerne op de tweede rij, maar over wonderschone pareltjes die achter Gentse gevels schuilgaan. Wat gebeurt er met authentieke interieurs na hun glorietijd? Krijgen ze een tweede leven of worden ze genadeloos buitengekeild?

Therminal in trouble

15 februari 2016 — door Laura Massa & Lieselot Le Comte

U heeft zich vast afgevraagd of de universiteit u niet meer graag zag. Weken werden maanden en zelfs tijdens de blok kon u de geliefde Therminal niet meer bereiken via de gezelligste steeg van Gent. Nu is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Vanaf 1 april 2016 kan u weer flaneren op de trapjes van de Hoveniersberg.

The Lover

30 november 2015 — door Lieselot Le Comte

"Radiohead is fan van Scala"

29 september 2016 — door Laura Massa & Lieselot Le Comte

Gewapend met pen en papier en beneveld door whiskey-cola begaven we ons naar de crypten van de Sint-Pietersabdij. Bezieler van Scala Steven Kolacny (aka die mét haar) vertelde ons in geuren en kleuren hoe ze dat al twintig jaar volhouden.

Schamperlab: zomereditie

20 juli 2016 — door Lieselot Le Comte

Als Frank Deboosere spreekt, dan zwijgt het volk. En als Deboosere zegt dat het beter is om elektrische apparaten te mijden, dan laat men den elektriek ook uit. Op zoek dus naar een andere manier om onze hipster advocadotoast met ei te maken.

Tour des Galeries

2 november 2015 — door Laura Massa, Lieselot Le Comte & Agathe Danon

Ja, wij zijn die obligate IKEA-kunst aan de muren van ons kot ook beu. Ja, wij zouden ook liever Rinus Van de Velde of Michaël Borremans de wanden laten sieren. Ja, wij verstaan uw budgettaire verzuchtingen. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven om van kunst te genieten. Een selectie toegankelijke galerieën met net dat tikkeltje extra.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.