Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Marie Van Oost

Film Fest Gent

10 oktober 2016 — door Marie Van Oost, Sofie Steenhaut & Jolan Paredis

Het is weer zo ver, het jaarlijkse Film Fest Gent gaat van start. Even wanen we ons in Cannes met een coupe champagne in de ene hand en een signeerpen in de andere. Helaas. We zullen het moeten stellen met goedkope cava en een uitzicht op de grauwe Leie in plaats van een azuurblauwe zee. Waarom het Film Festival in Gent toch zeker ook de moeite is, leest u hier.

Popsterfeminisme: heldhaftig of hypocriet?

9 mei 2016 — door Laura Massa, Marie Van Oost, Sam Ooghe, Shauni De Gussem & Lieselot Le Comte

Vergeet de behaverbrandingen en de woedende blote borsten van Femen. Feminisme is terug in een aaibare vorm, en wel bij mensen waarvan je het niet had verwacht. Popsterren omarmen het concept even gretig als hun off-shoreconstructies. Maar als dat luchtige popsterfeminisme het gevolg is van plat commercialisme, hoe oprecht is het dan nog?

Ontwerp zelf uw Gent

25 april 2016 — door Andries Rosseau, Marie Van Oost & Eva Christiaens

Gent heeft een verleden en waarschijnlijk ook een toekomst – als er geen vat chemicaliën ontploft op de Sterre. Om een idee te krijgen van hoe die toekomst eruit ziet, mochten Gentenaars hun fantasie de vrije loop laten. Leuk, jammer dat de toekomst nog zo veraf is.

Chicks for money and nothing for free

29 februari 2016 — door Marie Van Oost & Yob Hillewaert

Noem ze gerust echte venten, de jongens van het populaire theaterstuk ‘Chicks for money and nothing for free’. Gilles De Schryver, Arend Pinoy, Oliver Roels, Robrecht Vanden Thoren en Hendrik Van Doorn drinken Cara op het podium en zijn duidelijk fan van Dire Straits. What’s not to like?

Dierproeven aan de UGent: muizenissen en kattenkwaad

15 februari 2016 — door Elise Onderdeur & Marie Van Oost

In 2010 hebben we er ook al eens over geschreven, de dierproeven aan de UGent. Zijn de drie V’s waar de Ethische Commissie Dierproeven zo achter staat, verder geëvolueerd? Zijn ze actief op zoek naar alternatieven, of waren al deze beloftes maar een kat in een zak?

FFG16: Le Ciel Flamand

13 oktober 2016 — door Marie Van Oost

Wie ‘Offline’ (2012) zag, wist het al, maar Peter Monsaert heeft met zijn tweede langspeler nogmaals bewezen dat hij weet hoe hij films moet maken. Hij loodst zijn publiek genadeloos binnen in de donkere wereld van ‘Le Ciel Flamand’, een bordeel aan de Franse grens.

FFG16: My First Highway

12 oktober 2016 — door Marie Van Oost

Regisseur Kevin Beul maakt het ons niet gemakkelijk in ‘My First Highway’, zijn eerste langspeelfilm. Het had een sensuele, nostalgische throwback naar onze puberteit kunnen zijn, maar de film evolueerde snel naar een tragisch verhaal met een ongenuanceerde boodschap.

Kunst in het digitale tijdperk

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Marie Van Oost

Talloze filters leveren zelfs een foto van de kat van je buren duust likes op, en steeds meer musea springen op de digitale kar met een app. Is er nog wel sprake van authenticiteit of verliest kunst door die digitalisering aan waarde?

Op het eerste gezicht

30 september 2016 — door Nicolas Van Laere & Marie Van Oost

Ben je een liefhebber van figuratieve schilderkunst? Of heb je het meer voor abstract kleurenspel? Iedereen vindt zijn goesting wel in de nieuwe tentoonstelling ‘These Strangers … Painting and People’ in het S.M.A.K..

Wintercircus in Gent herleeft

1 oktober 2015 — door Marie Van Oost

Dit najaar starten de verbouwingen van het Wintercircus bij De Krook in Gent. Onder het grote middenplein komt een concertzaal waarin de stad bijna 3 miljoen euro zal investeren.

"Technologie is altijd een soort van tool"

16 november 2015 — door Laura Massa, Marie Van Oost & Nicolas Van Laere

Computertrainingen die uw leven antidepressief inrichten? Het bestaat. Onze gesprekspartners zijn alleszins fan van technologische snufjes. Zielenknijpers in kwestie: Ernst Koster, psycholoog en prof aan de Universiteit Gent en Thomas Pattyn, dokter en psychiater in opleiding (Universiteit Antwerpen).

De schaamte voorbij

16 november 2015 — door Marie Van Oost, Emilie Devreese & Shauni De Gussem

Schaamte beleef je individueel, maar het is ook één van de meest universele emoties. Blozen, zweten, zuchten, hakkelen of stotteren, voor velen herkenbaar in awkward situations en toch weigeren we vaak om met elkaar over schaamte te praten. Het Museum Dr. Guislain wil dat taboe doorbreken en portretteert het gevoel via verschillende kunstwerken in hun nieuwste tentoonstelling Schaamte.

Klimaatneutraal op kot

2 november 2015 — door Eva Christiaens, Marie Van Oost & Suzanne Grootveld

De tijden van de eenzame zweverige boomknuffelaars zijn voorbij. Tegenwoordig is iedereen duurzaam. Laat die dreadlocks alvast groeien, want met deze tips ontdek je de hippie in jezelf.

Cultuuragenda

19 oktober 2015 — door Marie Van Oost

Are we not drawn onward to new erA

21 september 2015 — door Koba Ryckewaert, Laetitia Mouton & Marie Van Oost

Op 24 september gaat Are we not drawn onward to new erA van theatergezelschap Ontroerend Goed in première in de Vooruit. De voorstelling is, net zoals de titel, een palindroom: je kan ze van voren naar achteren en van achteren naar voren bekijken.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.