Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Pieter De Smet

Drumcocktail van jazz en hiphop

11 april 2016 — door Yob Hillewaert & Pieter De Smet

Lander Gyselinck is hot stuff en maakt STUFF. hot. De drummer verkocht met zijn bekendste band tweemaal de handelsbeurs uit in februari. En dat is nog maar het topje van de drum stick.

Verkiezingen: #stuver16

11 april 2016 — door Selin Bakistanli & Pieter De Smet

Om de twee jaar worden er aan de UGent verkiezingen gehouden. Wij als studenten krijgen tijdens die verkiezingen ook de kans onze stem uit te brengen. Er moeten namelijk studentenvertegenwoordigers worden aangeduid in de Raad van Bestuur (RvB), de Sociale Raad (SoRa) en de facultaire studentenraden. Een overzicht.

De Toverpoort

15 februari 2016 — door Laura Massa, Elena De Bacquer & Pieter De Smet

Al vijf lange jaren staat Koen naast zijn gorilla te tappen in de Pi-Nuts. Hij is geen spraakwaterval, maar weet wel de meest frappante gebeurtenissen in het studentenmilieu te registreren. De Pi-Nuts is dan ook een soort micro-Overpoort, ook al ligt het recht tegenover de oorspronkelijke feeststraat.

Beroepstermijn: rozegeur en maneschijn, of rookgordijn?

11 mei 2016 — door Laetitia Mouton, Pieter De Smet & Arthur Joos

In Schamper 568 schreven we hoe de interne beroepsprocedure van de Universiteit Gent een belangrijke filterfunctie voor de Vlaamse Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen kan betekenen. Die filterfunctie keert zich echter meer dan eens tegen de studenten, zo blijkt uit de toevloed van reacties die we kregen in de nasleep van het vorig artikel.

Verkiezingen: #stuver16: voorstelling kandidaten

13 april 2016 — door Pieter De Smet & Selin Bakistanli

In Schamper 566 vond u al een beknopte voorstelling van de kandidaten voor de RvB en SoRa van de Universiteit Gent. Omdat democratie aan onze alma mater ons nauw aan het hart ligt, vindt u hieronder een uitgebreidere voorstelling van de kandidaten.

Topfavoriet ingenieurs out voor Paasblok

6 april 2016 — door Pieter De Smet

Na een stroef begin van het voorjaar bleef de verhoopte winst van de studenten tijdens het Paasverlof beperkt. Podiumplaatsen bleken te hoog gegrepen. En dat is niet de enige tegenslag die de Belgische bloksport kent dit seizoen.

Blok@Therminal erkend als religie

4 januari 2016 — door Pieter De Smet

Met honderden zijn ze dagelijks. De studenten die naar de Therminal trekken om er gezamenlijk te blokken. Om verschillende, niet allen onomstreden, redenen dienden de organisatoren een erkenningsaanvraag in om als religie te worden erkend. Die erkenning wordt hen nu verleend.

'Laatste fascistisch instituut UGent' verdwijnt

6 augustus 2015 — door Pieter De Smet

De Gentse Studentenraad (GSR), één van de laatste invloedrijke bolwerken van het fascisme in Vlaanderen, krijgt de plaatsen voor haar Dagelijks Bestuur (DB) voor het volgend academiejaar maar niet ingevuld. Vele studenten reageren opgelucht: “Hopelijk zijn we onze impact als studenten binnen dit en vijf jaar kwijt.”

Boomtown - Dag 3

24 juli 2015 — door Pieter De Smet

Op de derde dag van Boomtown besloten we vooral aan de binnenpodia in de Handelsbeurs onze tijd te slijten. We werden er verrast, weggeblazen en ontgoocheld door hippe elektronische muziek.

Boomtown - Dag 2

23 juli 2015 — door Anke Heyerick & Pieter De Smet

Sinds het Boomtown Festival in 2009 naar de Kouter verhuisde, is de naambekendheid enkel maar gegroeid. Grote namen uit het pop- en rockcircuit krijgen er heel wat mensen aan het dansen. En dat gratis.
Douglas Firs, Jacco Gardner en Het Zesde Metaal waren de bands die op dag 2 van het Boomtown Festival de sfeer kwamen opsmukken.

Vakgroepen kibbelen over gelekt examenrooster

16 november 2015 — door Pieter De Smet

Gisterenavond, zo rond de klok van tienen, ontstond heel wat commotie op de Blandijnberg. Een doctoraatsstudent publiceerde het document met de specifieke examendata naar eigen zeggen per ongeluk op Minerva. De rest van de vakgroepen binnen de zogenaamde ‘Uitstelkamikaze’-coalitie van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte reageren geschokt. “Dit is ongehoord.”

Politiek correcte Schamper brengt wereldvrede

23 mei 2015 — door Pieter De Smet

We schrijven 23 mei 2016. Exact een jaar na de controversiële post van het extreem-rechtse blad Schamper waarin het in misselijkmakende bewoordingen ‘vrouwen’ had geseksismed. Vandaag, dag op dag een jaar later, herdenken we het voorval als start van een nieuwe sociale episode.

Schamper Scherpt

21 september 2015 — door Pieter De Smet

VTK loopt eigen succes achterna

29 april 2015 — door Pieter De Smet & Suzanne Grootveld

De tussenstanden op de jaarlijkse 12Urenloop evolueren als vanouds. De VTK op kop, met HILOK op niet meer dan een dozijn rondes afstand. En of de twee een strategie hebben om te winnen? Wij vroegen het hen.

Het nieuw elan van de studentenhuisvesting

11 mei 2015 — door Pieter De Smet, Brecht Vissers & Laetitia Mouton

Twee jaar na een serieuze opdoffer voor de Stad Gent, zit het studentenhuisvestigingsbeleid weer op de rails. De Gentse aanpak heeft haar eigen plan gekregen en enkele Vlaamse parlementsleden komen nu zelfs aanzetten met een conceptnota voor overkoepelende Vlaamse maatregelen. En dat allemaal voor uw stinkend kot.

Willem Elias: "Pijpen en Praten gaat niet samen"

7 april 2015 — door Pieter De Smet

Willem Elias, decaan van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschapen van de VUB, rolt sinds kort over de tongen. Dit naar aanleiding van zijn uitspraken na de dood van politicus Steve Stevaert. Elias deed in het verleden wel meer zulke uitspraken, blijkt nu.

De ongecensureerde UGent-files

20 april 2015 — door Pieter De Smet

In de vorige editie van dit blad onthulden we enkele misstanden aan de UGent. Gevolg: hommeles tussen het rectoraat en uw geliefde studentenblad. Uit de volgende interne nota, die naar onze redactie werd gelekt door ene ADP, blijkt dat de wrijving al bij al meevalt.

On the origin of

20 april 2015 — door Pieter De Smet

God mag dan misschien alwetend zijn, de gemiddelde student blijft onwetend over zijn eigen vierkante meter. Omdat God tot op heden weigerde die kennis met ons te delen, doen wij dat in zijn plaats. Vandaag: de Stadshal.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.