Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Ruben De Winne

In memoriam Koenraad Raes

16 mei 2011 — door Anemoon Soete, Ine De Jonge & Ruben De Winne

Op 4 mei overleed professor Koen Raes. Schamper brengt hulde aan haar oprichter met getuigenissen van familie, vrienden en naaste collega’s.

Ex-prof Vandamme veroordeeld

21 maart 2011 — door Ruben De Winne

Fernand Vandamme, voormalig professor aan de Gentse faculteit Letteren en Wijsbegeerte, werd vandaag veroordeeld voor gesjoemel met universiteitsgelden.

"Wij zijn er net vóór de atleten"

21 maart 2011 — door Ruben De Winne

Op 1 oktober ging de befaamde dopingjager Frans Delbeke met pensioen. Professor Peter Van Eenoo volgde hem op aan het hoofd van het DoCoLab. Een gesprek over doping, iemands aambeien en nog meer doping.

Studenten solidair uit de kleren op de Kouter

17 februari 2011 — door Ruben De Winne

Enkele tientallen studenten gingen deze namiddag uit de kleren voor een solidair België. Het bleek qua opkomst vooral een opwarmertje voor de feestelijkheden van later op de dag.

Promotor ligt wakker van thesisstudenten

21 februari 2011 — door Ruben De Winne

Binnen luttele maanden sneuvelen weer enkele bossen wanneer duizenden Gentse studenten hun thesissen afdrukken. Tot dan duurt de lijdensweg van hun promotoren. Zij doen aan Schamper hun treurige verhaal.

Jonge wolven

21 februari 2011 — door Ruben De Winne

Alma Mater verliest kind

20 december 2010 — door Ruben De Winne

Sinds 1967 deed de Universiteit Gent onderzoek met de Thetisreactor. Na stopzetting van de activiteiten in 2003 volgt nu de ontmanteling. Droeve tijden.

Meer plaats voor Engels aan de unief

6 december 2010 — door Ruben De Winne

Ophef in academische kringen: de Vlaamse regering besliste onlangs dat in het hoger onderwijs meer plaats voor het Engels als onderwijstaal kan zijn. Maar zal dat tot een regelrechte verengelsing van het hoger onderwijs zal leiden?

"Europa zal na het Belgische voorzitterschap absoluut versterkt zijn"

8 november 2010 — door Ruben De Winne & Valérie Desmet

Wanneer hij van Poperinge tot Hasselt trekt om lezingen te geven over Europa, voelt hij zich naar eigen zeggen meer Vlaamse zanger dan missionaris. Als prof. EU-studies geeft Hendrik Vos in Schamper tekst en uitleg bij het Belgische EU-voorzitterschap en de problemen waar Europa vandaag mee kampt.

Filmkort

8 november 2010 — door Ruben De Winne

GSR doet wenkbrauwen fronsen

25 oktober 2010 — door Simon Leenknegt & Ruben De Winne

Gefoefel met belastinggeld, het is helaas een vaak voorkomend kwaad in België. Nu wordt ook de Gentse StudentenRaad (GSR) — het orgaan dat alle studentenvertegenwoordigers aan de UGent verenigt — beschuldigd van dergelijke onheuse praktijken.

Tour de France

29 maart 2010 — door Ruben De Winne

Schamperredacteur Ruben De Winne studeert dit academiejaar aan de Sorbonne in Parijs. En dat doet wat met een kleine Belg.

"Wij geloven voor 100 % in onze muziek"

1 maart 2010 — door Ruben De Winne

Dez Mona speelde in februari drie enthousiast onthaalde concerten in Parijs. Schamper ontmoette hen tijdens de culinaire voorbereiding van het laatste concert in een oer-Frans restaurantje in de Marais.

Tour de France

1 maart 2010 — door Ruben De Winne

Schamperredacteur Ruben De Winne studeert dit academiejaar aan de Sorbonne in Parijs en ontluikt iedere Schamper een stukje vie parisienne. Deze keer: een brief aan zijn moeder.

Tour de France

17 februari 2010 — door Ruben De Winne

Schamperredacteur Ruben De Winne studeert dit academiejaar aan de Sorbonne in Parijs en ontluikt iedere Schamper een stukje vie parisienne. Deze keer: de lof der zuiderse zotheid.

U bent niet alleen

22 augustus 2009 — door Ruben De Winne

Daar was uw grootmoeder weer begin juli, even na de proclamatie: “Wel, weer te laks geweest tijdens het jaar? De examenvragen konden weer écht niet moeilijker zeker? Te vaak in de cafeetjes rondgehangen? Of doet ge simpelweg mee met de massa, door examens af te leggen wanneer het maar past?”

Lien Vercruysse, 10e opvolger Oost-Vlaanderen, CD&V

28 mei 2009 — door Ruben De Winne

Lien Vercruysse, pas afgestudeerde juriste en momenteel werkzaam als studiebegeleidster in de rechten, beleeft een zeer drukke tijd en kon slechts enkele vragen beantwoorden.

Tom Declercq, 3e opvolger Europa, Groen!

9 mei 2009 — door Ruben De Winne

Vader van drie dochters, huisarts en parttime praktijkassistent aan UGent, is Tom Declercq doodeerlijk over zijn ambities om naar het Europees Parlement te trekken: “Ik doe mijn huidige job veel te graag om die aan de kant te laten staan!”

Maarten Motté, 3e opvolger Vlaams-Brabant, Groen!

9 mei 2009 — door Ruben De Winne

Maarten Motté is 22 jaar en zit in zijn master Politieke wetenschappen aan de UGent. Daarnaast is hij OCMW-raadslid voor Groen en actief in het jeugdwerk.

Bruno Lapauw, 5e plaats West-Vlaanderen, Groen!

9 mei 2009 — door Ruben De Winne

Jonge arts, zonet doctoraatsthesis ingediend en volgend jaar misschien naar het Vlaams Parlement: Bruno Lapauw moet wel gelukkig zijn. En hij wil van u hetzelfde: “De Vlaming is nog nooit zo ongelukkig geweest. Dit moet anders!”

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.