Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Sofie Steenhaut

Beestenbos is boos

10 oktober 2016 — door Lieselot Le Comte & Sofie Steenhaut

Kunstenaars, dat zijn toch linkse rakkers gehuld in biologisch katoen die minstens een vegan lifestyle aanhangen? Niet echt, zo blijkt. ‘No animals were harmed while making this art’ is een label dat vaak niet van toepassing is. Van goudvissen in de blender tot verhongerende honden in het museum, hoe ver kunnen en mogen kunstenaars gaan?

Film Fest Gent

10 oktober 2016 — door Marie Van Oost, Sofie Steenhaut & Jolan Paredis

Het is weer zo ver, het jaarlijkse Film Fest Gent gaat van start. Even wanen we ons in Cannes met een coupe champagne in de ene hand en een signeerpen in de andere. Helaas. We zullen het moeten stellen met goedkope cava en een uitzicht op de grauwe Leie in plaats van een azuurblauwe zee. Waarom het Film Festival in Gent toch zeker ook de moeite is, leest u hier.

De wereld zonder ons

9 mei 2016 — door Suzanne Grootveld & Sofie Steenhaut

Een gedachte-experiment: stel dat de gehele mensheid ineens verdwijnt. Zullen we gemist worden of zal Moeder Natuur een vreugdedansje doen?

Gent, 10 dagen lang in bloei

25 april 2016 — door Sofie Steenhaut & Suzanne Grootveld

Na 30 jaar breekt de Floraliën uit Flanders Expo en keert het bloemenfestival terug naar zijn roots: de stadskern. Tien dagen lang kapen de Floraliën het centrum van Gent. Niet met geweld maar met bloemen, heel veel bloemen.

Talent Uit Gent: Catherine Lemblé

29 februari 2016 — door Sofie Steenhaut

Tweewekelijks selecteren wij voor u een jonge artiest uit Gent die naarstig verder timmert om de grote K voor zijn kunst te krijgen. Deze week: fotografe Catherine Lemblé.

FROM BROOKLYN WITH LOVE

15 februari 2016 — door Shauni De Gussem, Wouter De Rycke & Sofie Steenhaut

Al heel haar carrière doorbreekt de New Yorkse fotografe en filmmaakster Jessica Yatrofsky vastgeroeste conventies over gender en identiteit. Na haar doorbraak met de beeldenreeks I 3 Boy volgt nu het logische vervolg. Een nieuwe tentoonstelling in het WATT in Gent en een bijhorend boek brengen dit keer de andere kant van het verhaal in I 3 Girl.

Have yourself a Chewie Christmas

14 december 2015 — door Sofie Steenhaut, Shauni De Gussem, Brecht Vissers & Wouter De Rycke

Kerstlichtjes in de bomen. Kerstmarkten met hun kraampjes. Maar nee, jij kan niet, want het is blok. Daarom selecteerden wij voor u de leukste kerstfilms om u eraan te herinneren welk deel van het jaar u altijd moet missen. Lees: bekijk de volgende films, omdat alles altijd beter is dan blokken.

"Ik wil niet dat Oogst een bron van frustratie wordt"

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Adel Mouchalleh

Jozefien Van Beek en Frederik Willem Daem richtten bijna een jaar geleden ‘Oogst’ op. “Een tentoonstelling op papier die op elk moment bezocht en gelezen kan worden,” aldus de slogan die op elk nummer prijkt. Oogst is met andere woorden enkel op papier te lezen. Een persoonlijke keuze, zo blijkt, en een bold move in tijden van digitalisering.

Kunst in het digitale tijdperk

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Marie Van Oost

Talloze filters leveren zelfs een foto van de kat van je buren duust likes op, en steeds meer musea springen op de digitale kar met een app. Is er nog wel sprake van authenticiteit of verliest kunst door die digitalisering aan waarde?

De (on)zin van Twitter

30 november 2015 — door Sofie Steenhaut

Horror in Gent

30 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut

Zin in een horrortheater in de Sint-Pietersabdij, een Spooky Zumba of gewoon een Thriller-feestje in de Charlatan? Uw redactie spoorde de meest epic Halloweenevenementen in Gent op!

De inkleuring van een getekende schets

26 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut & Fabrice Luyckx

Zaterdag 24 oktober was het tijd voor hét evenement van Film Fest Gent, The World Soundtrack Awards. Na twaalf dagen films en sterren kijken, werd voor de vijftiende keer de rode loper uitgerold voor een ode aan de filmmuziek.

Gent Jazz | Dag 1

11 juli 2015 — door Sofie Steenhaut

Filmkort

16 november 2015 — door Sofie Steenhaut & Suzanne Grootveld

Hoewel het langspeeldebuut van Visar Morina zich afspeelt in Kovoso begin jaren 90 is het verhaal over Nori, een jongen van tien die zijn vader achterna vlucht naar Duitsland, hyperactueel.

Film Fest Gent

19 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut, Olivier Vander Bauwede, Wouter De Rycke & Shauni De Gussem

Cannes. Venetië. Berlijn. Gent. Ook dit jaar plaatst de stad aan de Leie zich in dit prestigieuze rijtje. Tientallen vertoningen en bijhorende evenementen palmen de zalen in voor het grootste filmfestival van de lage landen. Maar wat maakt ons zo speciaal?

The Voices

30 maart 2015 — door Sofie Steenhaut

Filmkort

16 februari 2015 — door Sofie Steenhaut

Gone Girl

17 november 2014 — door Sofie Steenhaut

The Loft

14 oktober 2014 — door Eva Christiaens & Sofie Steenhaut

Vanavond opent het 41ste Film Fest Gent haar deuren en dat gebeurt in volle glans en glorie met de première van The Loft, Erik Van Looy’s langverwachte Hollywoodremake van Vlaanderens grootste publiekstrekker ooit. Schamper mocht alvast in de cinemastoeltjes zakken voor een preview.

Filmorgie op Film Fest Gent

20 oktober 2014 — door Sofie Steenhaut, Nicolas Van Laere, Jessie Van Cauter & Suzanne Grootveld

We zitten momenteel halverwege de natte droom van elke filmliefhebber. Film Fest Gent . Enkele Schamperredacteurs offerden zich grootmoedig op en namen speciaal voor jullie deel aan deze uitputtende en soms perverse filmorgie. Een recap van de eerste filmweek. Omdat we onze lezers zo graag zien.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.