Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Thomas Smolders

Er zit meer in de radio dan je denkt

31 maart 2014 — door Thomas Smolders & Adel Mouchalleh

“All we hear is Radio Ga Ga”, klonk het in de hit van Queen. Op 28 maart 2014 mocht de Belgische radio honderd kaarsjes uitblazen. Een eeuw nadat vanuit het paleis in Laken de allereerste uitzending in de ether ging wordt er door miljoenen mensen afgestemd op Studio Brussel, Radio 1 of Q-Music. Ook in Gent wordt er radio gemaakt, voor en door studenten: Urgent.fm.

Het Lijstje

17 maart 2014 — door Thomas Smolders

In het interbellum kon je voor zevenmiljoenmiljard frank een brood kopen en kreeg België een stuk grondgebied van den Duits cadeau voor Kerst. Daarnaast waren de twenties ook de periode waarin een grote drooglegging plaatsvond: alcohol werd verboden. Wat zouden anno 2014 de gevolgen zijn van zo’n drooglegging?

Filmkort

17 maart 2014 — door Thomas Smolders

lijstje WO I

3 maart 2014 — door Eva Christiaens & Thomas Smolders

“Dit is een gemakkelijke”, zei presentatrice Veronique De Kock toen ze Miss België-kandidate Cindy Sabbe vroeg wanneer de Eerste Wereldoorlog begon. “Tien jaar geleden!” antwoordde die vol trots, een antwoord dat de jury net niet kon goedkeuren. Maar wat als Cindy gelijk had gehad? Hoe zou de oorlog er dan hebben uitgezien?

Beelden van Beel

3 maart 2014 — door Thomas Smolders

Wat zou je doen als je plots te horen krijgt dat je rondloopt met een tumor in je hoofd? Wanneer alles wat voorheen zo zeker leek plots onzeker wordt? “Stoppen met school en gaan reizen”, zou de jonge fotografe Luca Beel (°1990) antwoorden.

Glimmende wormen op de radio

16 december 2013 — door Thomas Smolders

Een dampende mok thee bij het knisperende haardvuur. Buiten duwt de wind speels een hoop bladeren voor zich uit. Je wollen trui prikkelt een beetje, maar dat deert je niet. De radio speelt zacht genoeg om niet te storen, luid genoeg om niets te missen. Het is zondagavond en je luistert naar Glimworm.

Sarah Ferri

2 december 2013 — door Thomas Smolders & Olivier Vander Bauwede

Dancing at the supermarket, between flour and marmelade.” Toegegeven, ons zal je niet zo snel door ‘de Match’ of de Lidl zien dansen, maar muzikante Sarah Ferri gaat het goed af. Met haar debuutalbum ‘Ferritales’ stond ze maar liefst 37 weken in de Vlaamse hitlijsten. Swingende jazz waarbij alle vooroordelen over het genre overboord worden gegooid.

Draw me like one of your French girls

18 november 2013 — door Thomas Smolders

In Home Fabiola staat een klein lokaaltje dat volgestouwd is met klei, schetsblokken, houtskool, verfkwasten … De nachtmerrie van neuroten met een kuismanie, de natte droom van het zootje ongeregeld dat er driemaal per week samenkomt: het schildersatelier van onze Alma Mater. Iedere dinsdag, woensdag en donderdag maken ze kunst naar een naaktmodel.

Moh Vint toch!

4 november 2013 — door Thomas Smolders & Fabrice Luyckx

Ten tijde van de Koude Oorlog gingen de Sovjets een satelliet lanceren, waardoor de Amerikanen zich geviseerd voelden. Om zich te beschermen ging men een netwerk oprichten dat bestand was tegen een nucleaire luchtaanval: er was geen centraal verdeelcentrum maar verschillende kanalen die met elkaar waren verbonden. Dit netwerk, ARPANET, werd de voorloper van het huidige internet.

It was acceptable in the eighties

4 november 2013 — door Thomas Smolders

Wie de Blinker-boeken van Marc De Bel gelezen heeft, zal zich ongetwijfeld ‘paps’ nog herinneren. Paps, de vader van het hoofdpersonage, was een ongelooflijk warhoofd die zeer actief was in de lokale ‘heemkundige kring’. Zo’n kring, leert Wikipedia ons, is een organisatie die ‘zich bezighoudt met heemkunde, het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis over facetten uit het verleden en het heden’. Klinkt allemaal vrij stoffig, maar dat geschiedenis ook cool kan zijn, bewijst het Huis van Alijn!

De 7 van de jaren 80

4 november 2013 — door Thomas Smolders

Alle Dagen Wintertijd

4 november 2013 — door Thomas Smolders

“Alea iacta est. Wetsvoorstel is bijna goedgekeurd, voortaan alle dagen winteruur. #YOLO.” Het was een opmerkelijke tweet die Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois gisteren de wereld instuurde. Na maandenlange discussies binnen de N-VA lijkt de Nieuw-Vlaamse Alliantie voor het eerst sinds lang aan hetzelfde zeel te trekken.

Extreme make-over: Sint-Jansvest edition

7 oktober 2013 — door Esther Sevens & Thomas Smolders

‘t Leven is aan de veggies! Vorig jaar introduceerde de UGent een Omgekeerde Dag in alle resto’s, waarbij bijna alle gerechten voor één dag in de week vegetarisch waren. Toen de resultaten tegenvielen besloot onze alma mater het over een andere boeg te gooien. De Omgekeerde Resto, met als proefkonijn resto Sint-Janvest, zag het licht aan het begin van het nieuwe academiejaar.

Expo Martin Scorsese

7 oktober 2013 — door Thomas Smolders

Een man trekt een te grote legerjas aan. Lucky Luke-gewijs haalt hij zijn geweer uit en mikt op een spiegel. Er ontspint zich een imaginair duel, waarbij de man zijn pistool steeds opnieuw wegsteekt om het vliegensvlug weer boven te halen. Totdat hij zich plots omdraait en weer in de spiegel kijkt. Hij werpt nog een blik om zich heen en spreekt zijn spiegelbeeld toe: “You’re talking to me? You’re talking to ME?”

Kaderstukken The Big Draw

23 september 2013 — door Thomas Smolders

Cultuuragenda

23 september 2013 — door Thomas Smolders

’t Zomert in Gent!

28 juni 2013 — door Thomas Smolders

Daar is het dan, het zalige moment tussen het laatste examen en de resultaten. Het moment waarop je als tiener naar ’t stad ging, omdat er niets beters viel te doen. Het moment ook om op een goedkope Ryanair-vlucht richting een zonnige bestemming te stappen en in pakweg Barcelona rond te kuieren en toffe plekjes te ontdekken. Ook in Gent valt heel wat te doen deze zomer.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.