Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Veera Voordeckers

Vluchtelingen aan de UGent

26 oktober 2016 — door Adel Mouchalleh, Veera Voordeckers & Aaricia Lambrigts

In 2015 registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 35 476 asielaanvragen. Een kleine 61% van die aanvragen werd erkend. Vervolgens gaan velen werken of studeren. Geen gemakkelijke opgave. Aan de Universiteit Gent zijn er initiatieven om toekomstige studenten te begeleiden.

Can't touch this - een prikkelend onderzoek over autisme

26 oktober 2016 — door Sander Lefere & Veera Voordeckers

Mensen met autismespectrumstoornis beleven gevoelsprikkels anders. Hoe dan precies? Wij staken ons licht op bij onderzoekster Eliane Deschrijver (Universiteit Gent). Over tastzin, inleving en spiegels.

“Wij proberen het woord ‘kunstenaar’ zo veel mogelijk te vermijden”

11 april 2016 — door Laura Massa & Veera Voordeckers

De Russische kunstenaar Wassily Kandinsky zou dit jaar 150 jaar geworden. Fien Deman, studente-zangeres eert hem met een totaalwerk ‘Hoera Kandinsky’. Wat betekent zijn pionierswerk in de abstracte kunst nu nog voor jonge kunstenaars?

Is proper altijd schoon?

11 april 2016 — door Elena De Bacquer, Veera Voordeckers & Sara Delva

Dagelijks onderhouden de werknemers van de buitenfirma’s de UGent: ‘s ochtends worden de gebouwen geopend, overdag schoongemaakt en ‘s avonds veilig afgesloten. Deze mensen houden de UGent proper, veilig en leefbaar. Maar hoe leefbaar is hun job?

Wetenschapskort

11 april 2016 — door Veera Voordeckers

It's not vulgar, it's vulva!

14 maart 2016 — door Lieselot Le Comte, Elise Onderdeur & Veera Voordeckers

Niemand schrikt meer op van blote vrouwen op tv, in reclames of porno. Voor velen komt de shock pas later, als ze oog in oog staan met een echte vulva. Over waarom deze schatkamertjes zo angstaanjagend zijn en wat kunst ertegen kan doen.

Witte bloedcellen 2.0

14 maart 2016 — door Elisabeth Goethals, Veera Voordeckers & Chelsea Bulteel

Jolijt en gejubel alom bij artsen en onderzoekers, want we zijn weer een stap dichter bij het summum der geneeskunde: de genezing van kanker.

FFG16: A Serious Game

18 oktober 2016 — door Sander Lefere & Veera Voordeckers

Afgezien van de schare fans van Downton Abbey zat niemand echt te wachten op een ‘turn of the 20th century’ kostuumdrama. Toch waagde regisseuse Priscilla August zich eraan in deze verfilming van de Zweedse klassieker van Hjalmar Söderberg. ‘A serious game’ – of ‘Den alvarsamma leken’ voor de hipster Zwedenkenners onder u – is één van de betere films in het genre van de afgelopen jaren.

Lifehacks op TEDxGhent

3 juli 2016 — door Veera Voordeckers & Aaricia Lambrigts

Een groot podium, impressionante licht- en geluidseffecten, interessante sprekers, enthousiaste vrijwilligers, leerzame workshops en netwerkmogelijkheden. Dit waren de hoofdingrediënten van TEDxGhent, dat op 18 juni in de Bijloke doorging.

Zwoele avond met het GUSO

2 mei 2016 — door Veera Voordeckers

Het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) viert zijn tiende verjaardag! En dat laten ze zeker niet ongemerkt voorbij gaan met een concert samen met jazzmuzikant Jef Neve.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.