Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Wouter De Rycke

Een nieuw academiejaar

26 oktober 2016 — door Wouter De Rycke

Een nieuw academiejaar betekent een nieuwe generatie studenten. De universiteit is voor de meesten evenwel een grote sprong in het onbekende. Een eerstejaarsstudente en een ervaren professor delen verwachtingen en anekdotes over het academische leven.

Hipster betrapt met economiecursus

11 april 2016 — door Wouter De Rycke

Vorige week donderdagavond werd in café Video een jongeman aangetroffen met een cursus Economie. Het zou gaan om een gespecialiseerde cursus Bedrijfskunde uit de masterjaren. Zijn vrienden reageren verbijsterd.

FROM BROOKLYN WITH LOVE

15 februari 2016 — door Shauni De Gussem, Wouter De Rycke & Sofie Steenhaut

Al heel haar carrière doorbreekt de New Yorkse fotografe en filmmaakster Jessica Yatrofsky vastgeroeste conventies over gender en identiteit. Na haar doorbraak met de beeldenreeks I 3 Boy volgt nu het logische vervolg. Een nieuwe tentoonstelling in het WATT in Gent en een bijhorend boek brengen dit keer de andere kant van het verhaal in I 3 Girl.

Have yourself a Chewie Christmas

14 december 2015 — door Sofie Steenhaut, Shauni De Gussem, Brecht Vissers & Wouter De Rycke

Kerstlichtjes in de bomen. Kerstmarkten met hun kraampjes. Maar nee, jij kan niet, want het is blok. Daarom selecteerden wij voor u de leukste kerstfilms om u eraan te herinneren welk deel van het jaar u altijd moet missen. Lees: bekijk de volgende films, omdat alles altijd beter is dan blokken.

FFG16: Voyage of Time

15 oktober 2016 — door Wouter De Rycke

De eerste documentaire van Hollywoods bekendste mysticus Terrence Malick neemt kosmische proporties aan, maar staart tegelijkertijd te veel naar de eigen navel. Tot de verbeelding sprekende natuurbeelden worden nodeloos verzwaard met metafysische platitudes.

Boomtown - dag 2

21 juli 2016 — door Wouter De Rycke & Sara Delva

Dag twee van Boomtown: met 30° Celsius was het veel te heet om ons tussen de dansende, zwetende massa op de Kouter te wurmen, dus bezochten wij twee intiemere optredens in de Handelsbeurs. Warhaus stelde er zijn debuutalbum We Fucked A Flame Into Being voor, maar op de fysieke plaat moeten we nog tot in september wachten. De Antwerpenaars van Flying Horseman brachten dan weer hun hitsige grootstadblues.

Aan tafel met Alan Parker

18 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Dit jaar mag de gelauwerde Britse regisseur Sir Alan Parker de jury van Film Fest Gent voorzitten. Maar wie is dat precies? Waaraan heeft hij dat verdiend? En wat heeft hij tegen Fransen? En Turken? En Californiërs? Een schets van een man en zijn oeuvre.

Operation Arctic

15 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Wij zullen eerlijk zijn. Wij wilden naar ‘Carol’ kijken, het statige jaren vijftig melodrama met Cate Blanchett en Rooney Mara. Dat is niet gelukt. We wilden naar een andere film. Dat is niet gelukt. We hebben dan maar een Noorse kinderfilm geprobeerd. Dat is wel gelukt.

THE LOBSTER

13 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

De ongemakkelijke stiltes. De vragen die nergens heen leiden. De gedwongen ongedwongen sfeer. The Lobster voelt aan als één langgerekte pijnlijke eerste date en zelden is dat zo amusant geweest.

Fatima forever

16 november 2015 — door Wouter De Rycke

Een maand geleden is het ondenkbare gebeurd. De Fatima is uitgebrand. Daarmee verdween een van de meest geliefde, alternatieve cafés van Gent. Gelukkig is het verhaal daarmee niet ten einde. Of hoe een waar volkscafé nooit echt verdwijnt.

Film Fest Gent

19 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut, Olivier Vander Bauwede, Wouter De Rycke & Shauni De Gussem

Cannes. Venetië. Berlijn. Gent. Ook dit jaar plaatst de stad aan de Leie zich in dit prestigieuze rijtje. Tientallen vertoningen en bijhorende evenementen palmen de zalen in voor het grootste filmfestival van de lage landen. Maar wat maakt ons zo speciaal?

Film Fest 3 - The Lobster

19 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Iedereen kent het wel. De ongemakkelijke stiltes. De vragen die nergens heen leiden. De gedwongen ongedwongen sfeer. The Lobster voelt aan als één langgerekte pijnlijke eerste date en zelden is dat zo amusant geweest.

May the Facts be with you

5 oktober 2015 — door Wouter De Rycke & Olivier Vander Bauwede

De gouden bikini van prinses Leia. Een eenvoudig doel. Een moeilijke taak. Lang leek het erop dat het bij een ijdele wensdroom zou blijven. De vijfentwintigste verjaardag van de bekendste sciencefictionkermis van het land bood nieuwe hoop.

“Hij was godverdomme zo knap.”

11 mei 2015 — door Wouter De Rycke

De Gentse binnenstad verkeert in rouw. Sinds het nieuws bekend raakte dat de Liegende Reporter niet meer zal verschijnen, is het stadsleven stilgevallen. Duizenden lezers, blond en ros, slank en blauwogig, verenigd in verdriet, schuiven aan de redactie aan en leggen bloemen neer.

Middenpagina - Farmacie

20 april 2015 — door Wouter De Rycke

Ben jij geschikt voor de farmacie? Doe de test!

Van rector tot student

16 maart 2015 — door Koba Ryckewaert & Wouter De Rycke

In 40 jaar tijd heeft Schamper heel wat rectoren zien passeren, en dat is niet altijd zonder slag of stoot gebeurd. Oud-rector Andreas De Leenheer is alvast niet te gekrenkt voor een interview, maar of hij Schamper altijd even graag gelezen heeft, is een andere vraag.

Lezersbrief

2 maart 2015 — door Wouter De Rycke

"We moeten ze de hand reiken"

31 december 2014 — door Wouter De Rycke

Deze week is het KVHV opnieuw in opspraak gekomen. Het stadsbestuur en de universiteit manen aan tot kalmte en begrip. Inmiddels wordt een plan opgesteld om de gemarginaliseerde jongeren weer aansluiting te doen vinden bij de moderne samenleving.

Brief aan de redactie

15 december 2014 — door Wouter De Rycke

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.