Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Artikels door Wouter De Rycke

Een nieuw academiejaar

26 oktober 2016 — door Wouter De Rycke

Een nieuw academiejaar betekent een nieuwe generatie studenten. De universiteit is voor de meesten evenwel een grote sprong in het onbekende. Een eerstejaarsstudente en een ervaren professor delen verwachtingen en anekdotes over het academische leven.

Lezersbrief

9 mei 2016 — door Wouter De Rycke

Toverpoort interview

9 mei 2016 — door Wouter De Rycke

We schrijven Gent anno 2016. Wekelijks zakken heel wat studenten af naar een duister oord waar verderf, decadentie en marginaliteit welig tieren: de Overpoort. Velen gaan ernaartoe met de vage hoop een van die meest zeldzame aller specimens aan te treffen. Een dieptegesprek met een overpoortsletje.

Hipster betrapt met economiecursus

11 april 2016 — door Wouter De Rycke

Vorige week donderdagavond werd in café Video een jongeman aangetroffen met een cursus Economie. Het zou gaan om een gespecialiseerde cursus Bedrijfskunde uit de masterjaren. Zijn vrienden reageren verbijsterd.

Innoversity Challenge heeft aantrek

14 maart 2016 — door Wouter De Rycke

De belangrijkste doelstellingen van de Innoversity Challenge zijn ruim gehaald volgens bronnen uit het rectoraat. Zo weet 80 procent van de studenten nu wie de rector is, kent 65 procent haar voornaamste beleidspunten, en is zo’n 45 procent ‘licht tot intens’ verliefd geworden.

FROM BROOKLYN WITH LOVE

15 februari 2016 — door Shauni De Gussem, Wouter De Rycke & Sofie Steenhaut

Al heel haar carrière doorbreekt de New Yorkse fotografe en filmmaakster Jessica Yatrofsky vastgeroeste conventies over gender en identiteit. Na haar doorbraak met de beeldenreeks I 3 Boy volgt nu het logische vervolg. Een nieuwe tentoonstelling in het WATT in Gent en een bijhorend boek brengen dit keer de andere kant van het verhaal in I 3 Girl.

Have yourself a Chewie Christmas

14 december 2015 — door Sofie Steenhaut, Shauni De Gussem, Brecht Vissers & Wouter De Rycke

Kerstlichtjes in de bomen. Kerstmarkten met hun kraampjes. Maar nee, jij kan niet, want het is blok. Daarom selecteerden wij voor u de leukste kerstfilms om u eraan te herinneren welk deel van het jaar u altijd moet missen. Lees: bekijk de volgende films, omdat alles altijd beter is dan blokken.

FFG16: Voyage of Time

15 oktober 2016 — door Wouter De Rycke

De eerste documentaire van Hollywoods bekendste mysticus Terrence Malick neemt kosmische proporties aan, maar staart tegelijkertijd te veel naar de eigen navel. Tot de verbeelding sprekende natuurbeelden worden nodeloos verzwaard met metafysische platitudes.

Boomtown - dag 2

21 juli 2016 — door Wouter De Rycke & Sara Delva

Dag twee van Boomtown: met 30° Celsius was het veel te heet om ons tussen de dansende, zwetende massa op de Kouter te wurmen, dus bezochten wij twee intiemere optredens in de Handelsbeurs. Warhaus stelde er zijn debuutalbum We Fucked A Flame Into Being voor, maar op de fysieke plaat moeten we nog tot in september wachten. De Antwerpenaars van Flying Horseman brachten dan weer hun hitsige grootstadblues.

Groot Gents Studentendictee 2016

23 maart 2016 — door Wouter De Rycke

Afgelopen maandag vond de vierde editie van het Groot Gents Studentendictee plaats. Hier vinden jullie de tekst, geleverd door Schamper.

Aan tafel met Alan Parker

18 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Dit jaar mag de gelauwerde Britse regisseur Sir Alan Parker de jury van Film Fest Gent voorzitten. Maar wie is dat precies? Waaraan heeft hij dat verdiend? En wat heeft hij tegen Fransen? En Turken? En Californiërs? Een schets van een man en zijn oeuvre.

Operation Arctic

15 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Wij zullen eerlijk zijn. Wij wilden naar ‘Carol’ kijken, het statige jaren vijftig melodrama met Cate Blanchett en Rooney Mara. Dat is niet gelukt. We wilden naar een andere film. Dat is niet gelukt. We hebben dan maar een Noorse kinderfilm geprobeerd. Dat is wel gelukt.

THE LOBSTER

13 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

De ongemakkelijke stiltes. De vragen die nergens heen leiden. De gedwongen ongedwongen sfeer. The Lobster voelt aan als één langgerekte pijnlijke eerste date en zelden is dat zo amusant geweest.

Fatima forever

16 november 2015 — door Wouter De Rycke

Een maand geleden is het ondenkbare gebeurd. De Fatima is uitgebrand. Daarmee verdween een van de meest geliefde, alternatieve cafés van Gent. Gelukkig is het verhaal daarmee niet ten einde. Of hoe een waar volkscafé nooit echt verdwijnt.

Film Fest Gent

19 oktober 2015 — door Sofie Steenhaut, Olivier Vander Bauwede, Wouter De Rycke & Shauni De Gussem

Cannes. Venetië. Berlijn. Gent. Ook dit jaar plaatst de stad aan de Leie zich in dit prestigieuze rijtje. Tientallen vertoningen en bijhorende evenementen palmen de zalen in voor het grootste filmfestival van de lage landen. Maar wat maakt ons zo speciaal?

Film Fest 3 - The Lobster

19 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Iedereen kent het wel. De ongemakkelijke stiltes. De vragen die nergens heen leiden. De gedwongen ongedwongen sfeer. The Lobster voelt aan als één langgerekte pijnlijke eerste date en zelden is dat zo amusant geweest.

May the Facts be with you

5 oktober 2015 — door Wouter De Rycke & Olivier Vander Bauwede

De gouden bikini van prinses Leia. Een eenvoudig doel. Een moeilijke taak. Lang leek het erop dat het bij een ijdele wensdroom zou blijven. De vijfentwintigste verjaardag van de bekendste sciencefictionkermis van het land bood nieuwe hoop.

Fatima nights

5 oktober 2015 — door Wouter De Rycke

Lezersbrief

21 september 2015 — door Wouter De Rycke

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.