Schamper zoekt (eind)redacteurs, fotografen, illustratoren, lay-outers. Eeuwige roem gegarandeerd.
Hoeveel werk kruipt daar zoal in? Wat wordt er van mij verwacht?
Sommige redacteurs schrijven maar een paar stukjes per maand, en dat geeft niet. We verwachten wel een minimum aan engagement: als je belooft om een artikel te schrijven, dan moet het er op tijd zijn. Zo niet, breken we je knieschijven.
Verder steken redacteurs af en toe een handje toe bij praktische beslommernissen zoals de verdeling en de opkuis van ons lokaal. Geen zin? Start een blog en laat ons links liggen. Er zijn genoeg nieuwe leden die wél een inspanning willen leveren.
Kies ik zelf wat ik schrijf?
Hmm, moeilijke vraag. Ja en nee. Je moet beseffen dat een studentenblad iets helemaal anders is dan het gemiddelde schoolkrantje. We krijgen dagelijks nieuws binnen waarover we op de website en in ons magazine moeten berichten, er zijn een aantal vaste rubrieken die gevuld moeten worden en sommige reportages kan je gewoon niet laten liggen. En dat betekent dat iemand die dingen moet onderzoeken en er over moet schrijven. Gelukkig zijn dat vaak boeiende onderwerpen — anders zouden we er niet op staan dat ze moeten verschijnen — maar het kan altijd eens voorkomen dat we je vragen om een artikel te schrijven dat je eigenlijk weinig zegt. Elke redacteur werkt ook mee aan de dailies (het dagelijks nieuws op onze website) volgens een beurtrol: elke redacteur neemt dat één keer per maand voor zijn of haar rekening.
Anderzijds krijgen redacteurs heel wat vrijheid om zelf ideeën uit te werken. Iedereen regelt ook zelf de interviews zodat er vaak wel de mogelijkheid is om idolen vast te stekken. In de regel is ongeveer de helft van wat geschreven wordt deel van een vaste artikellijst en de helft hersenspinsels van redacteurs.
Kom je bij Schamper, dan vragen we je wel om ons te laten weten bij welke organisaties je actief bent. Om de objectiviteit van Schamper te vrijwaren, mag geen enkele redacteur namelijk schrijven over de organisatie waarin hij of zij werkzaam is. Zit je bijvoorbeeld in Minos, dan spreekt het voor zich dat je geen sfeerverslag mag schrijven over één van hun activiteiten. Het is ook niet de bedoeling dat je bij ons je eigen muziekgroepje komt promoten, of je vrienden uit het studentheater probeert te interviewen.
Wat leer je bij? What’s in it for me?
Roem en glorie! Werken voor Schamper is gewoon zeer zeer leutig en je leert heel wat bij. Maar wees gewaarschuwd: cv-jagers vliegen bij ons snel de deur uit.
Tegelijk wordt wie goed werk doet zeker gesoigneerd. We komen tussen voor Schamperfotografen en redacteurs die les willen volgen bij de Fotoklas. Voor informatici en grafici komen we ook tussen in de prijs van lezingen en conferenties.
Je hoeft geen opleiding journalistiek gevolgd te hebben om een journalistieke carrière te ambitiëren. De kwaliteitskranten en -magazines verwachten vaak niet meer dan een universitair diploma en een portfolio dat bewijst dat je kan schrijven. Daarvoor kan je dan bij ons terecht. Je leert een stuk sneller journalistiek schrijven — of lay-outen, of redigeren, of fotograferen — bij ons dan in één of andere onnozele opleiding.
Ik studeer aan een hogeschool, maar wil ook meewerken. Kan dat?
Onze redactie bestaat volledig uit uniefstudenten, maar ons grafisch team kan vaak de expertise gebruiken van mensen die zich dagdagelijks bezighouden met desktop publishing, webontwikkeling of illustratie. Je bent zeker welkom.
Zijn jullie het blad van de universiteit?
We zijn het officieel studentenblad van de Universiteit Gent, hebben een lokaal binnen het studentenhuis en ontvangen als erkende studentenvereniging subsidies van de UGent. Verder is onze redactie volledig onafhankelijk en werken er enkel studenten bij Schamper. Ook de hoofdredacteur is een student, die daar overigens niet voor wordt betaald. ‘t Zou der nog aan mankeren.