Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Werken voor Schamper: wie zoeken we?

Schamper zoekt (eind)redacteurs, fotografen, illustratoren, lay-outers. Eeuwige roem gegarandeerd.

Fotografen kunnen meewerken aan de cover van Schamper.

Redacteurs

Als redacteur schrijf je nieuwsberichten en neem je interviews af, maar dat is lang niet alles. In Schamper focussen we op reportages en die vragen vaak telefoontjes en uitspitwerk. De ideale redacteur is dus niet diegene die artikels kan uitkakken aan de lopende band (dat kan iedereen die al een tijdje bij ons werkt) maar iemand die met weinig woorden veel kan zeggen en er niet tegenop ziet om zelf op onderzoek te gaan.

Onze redacteurs beperken zich niet tot één genre. Wie enkel cultuurinterviews wil doen blijft beter weg, en iedereen wordt ook af en toe gevraagd om een stukje te schrijven voor de website. Redacteurs die daarnaast willen meehelpen met de opmaak van het blad van papier, de basics van onze website willen leren of wat bijkomende fotografieskills hopen te ontwikkelen, worden door ons ondersteund.

Grafici en lay-outers

Schamper is op vijf jaar tijd volledig overgeschakeld van een bric-a-brac organisatie naar een volledig geautomatiseerde workflow. Dat betekent dat het voor mensen die willen meewerken aan de lay-out van ons blad steeds aangenamer werken is: alles staat klaar, zodat je je enkel nog met de creatieve kant van het ontwerp moet bezighouden. We werken steeds met de Creative Suite van Adobe, snelle workstations en grote beeldschermen om het werk aangenaam te houden. Voorkennis is helemaal niet nodig, we leren je alles wat je moet weten.

Bovendien hebben we altijd mensen nodig die willen meehelpen onze huisstijl bij te schaven of overhoop te halen, en die onze website fris houden.

Informatici en andere techneuten

Daarnaast hebben we ook techneuten nodig. Schamper probeert zo veel mogelijk te automatiseren. Je zorgt ervoor dat alle inspanningen van redactie, fotografen, illustratoren en layouters in goede banen worden geleid en snel kunnen samengevoegd worden tot een eindproduct. Dat gaat van serveronderhoud tot website-programmeerwerk.

We betrekken je graag bij de redactie en organisatie van Schamper, zodat je niet gewoon een code monkey bent, maar iemand die die richting van ons blad mee helpt bepalen.

Organisatorische masterminds

Niemand komt bij Schamper als ‘manager’, maar we hebben wel heel wat mensen nodig die zich bezighouden met de organisatie van ons studentenblad. Je kan helpen met de PR, verantwoordelijke worden voor de wetenschap of de cultuur of helpen met ons vormingsprogramma, maar redacteurs zijn ook welkom om zelf concrete projecten uit te denken en te realiseren.

Eindredacteurs

Als eindredacteur zijn er grofweg twee mogelijke wegen die je uit kan. Enerzijds kan je je concentreren op spel- en grammaticacontrole. Je zorgt er bovendien voor dat de stijl van de artikels goed zit en stukken waar nodig ingekort worden. Soms moet je daarvoor volledige paragrafen herschrijven of de structuur van het artikel overhoop halen. Zo leer je heel snel het niveau van je schrijfsels opkrikken.

Anderzijds kan je ook je pijlen richten op fact-checking: soms schrijven redacteurs over een materie waar ze niet zo vertrouwd mee zijn en dan kan het helpen om het één en ander na te checken en je bij de juiste mensen te informeren over de materie. Wij zorgen er wel voor dat je snel genoeg vertrouwd bent met het universitaire labyrint.

We maken geen hard onderscheid tussen redacteurs en eindredacteurs: je kan net als redacteurs artikels schrijven en op interview gaan, maar als eindredacteur heb je wel een iets grotere verantwoordelijkheid.

Fotografen, illustratoren en cartoonisten

Schamper laat het nemen van foto’s liever niet over aan redacteurs. Als fotograaf ga je mee naar interviews, en je ziet er ook niet tegenop om af en toe half Gent af te rijden voor een goede foto die een artikel tot leven brengt.

Daarnaast zoeken we cartoonisten met een goed gevoel voor humor. We zoeken mensen die kunnen inspelen op de inhoud van artikels, maar je hoeft geen briljant tekenaar te zijn.

Illustratoren zijn een zeldzaam ras maar daarom niet minder nodig: mensen die bij artikels over wetenschap of abstracte kwesties — waar foto’s vaak niet thuishoren — illustraties kunnen verzorgen die het geheel verteerbaar maken. Je kan ook meewerken aan coverontwerpen of het lay-outen. Laat van je horen!

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.