Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Wetenschap: letteren en wijsbegeerte

Somos Flamencos

15 februari 2016 — door Elena De Bacquer

Statistisch is de kans groot dat u Sevilla op de kaart kan aanwijzen, een zomerhoed al eens een sombrero durft te noemen en met trots een tweetal woorden van La Macarena kan meezingen. Recentere statistieken stellen namelijk vast dat Spanje de meeste Erasmusstudenten van heel Europa uitzendt en opvangt, met een verdienstelijke tweede en derde plaats voor Duitsland en Frankrijk.

Van Oude Menschen, de dingen die voorbij gaan

30 maart 2015 — door Lieselot Le Comte & Pieter Gordts

Naarstig buigt een oude man zich over een stuk vergeeld perkament. Dagen en dagen tracht hij nu al de eeuwenoude handschriften bij kaarslicht te ontcijferen, het glas rode wijn nooit veraf. Stilaan groeit het besef dat de wereld enkel gered kan worden door de homo-erotische vriendschapsband tussen twee kleine jongens met schattige krullen op de proef te stellen.

Park Meeters: het vomitorium

15 december 2014 — door Lieselot Le Comte

Als moderne kruisvaarder van de waarheid, trekt Park Meeters tweewekelijks ten strijde tegen de onwetendheid van de massa. Zijn nobele doel: het volk weer kritisch laten nadenken. En stakingspiketten in brand steken.

Geluk en emoties anno 120

3 maart 2014 — door Thomas Jacobs

Wie aan Romeinen denkt, denkt aan Caesar, Augustus, heroïsche veldslagen, magnifieke kostuums, bloederige gladiatorengevechten, decadente braspartijen, epische mythes en mysterieuze goden. De gemiddelde academicus houdt het meestal echter iets meer down-to-earth: marxistische economische theorieën, potscherven en hypotheses over imperiumvorming. Maar ook een nogal onverwachte vraag: waren de Romeinen eigenlijk gelukkig?

Vlaamse Wiskunde-opleidingen van hoge kwaliteit

8 januari 2014 — door Arno Vanhollebeke

Een commissie van internationale experts heeft de onderwijskwaliteit van de Vlaamse opleidingen Wiskunde onderzocht aan de hand van een nieuw evaluatiesysteem. De conclusie was positief: de Vlaamse Wiskunde-opleidingen zijn van hoge kwaliteit.

Horoscoop

17 december 2012 — door Nathalie Dujardin

Wetenschap voor Dummies

26 september 2011 — door Lieselot Le Comte

Omdat het geniale in het simpele schuilt, doen we tweewekelijks een wetenschappelijk concept op een belachelijk simplistische manier uit de doeken. Vandaag: de magie van Google.

Taal met rekenmachine

30 november 2009 — door Jonas Fahy

Taal en wiskunde, yin en yang, olie en water. Giet ze op elkaar en de een drijft boven op de ander, maar in het dunne scheidingsvlak bevindt zich een wereld van taalkundigen met een rekenmachine, een wereld van corpuslinguïstiek en computationele taalkunde.

“Media, dat is avontuur, dat is sexy”

3 november 2009 — door Maxine Stevens

Elk jaar kiezen 500 studenten voor Communicatiewetenschappen. Gemakkelijk om een universitair diploma te behalen! Of niet? Waarom slaagt maar 39% van de studenten volledig in hun eerste jaar? En wat doen Communicatiewetenschappers, behalve Temptation Island kijken en zich kandidaat stellen voor Miss Belgian Beauty?

"Ik ben een anti-filosoof"

6 oktober 2008 — door Roeland Termote & Stijn Debrouwere

Daniel Dennett, Amerika’s meest gerenommeerd filosoof en militant atheïst, bezocht onlangs ons land. Als overtuigd darwinist, fysicalist en godsdienstcriticus volgt de controverse hem overal waar hij komt.

Wetenschap als speelbal tussen hemel en hel

25 februari 2008 — door Roeland Van Den Driessche & Bregt Saenen

Prof. dr. Jan Art en zijn collega prof. dr. Danny Praet zijn beiden lid van het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities. Vanuit hun expertise maken ze ons wegwijs in de verhoudingen tussen religie en de moderne maatschappij en vertellen ze welke rol instellingen als de Katholieke Kerk daarbij spelen.

Bloemetjes plukken met Patrick Loobuyck

25 februari 2008 — door Stijn Debrouwere

Patrick Loobuyck heeft overal gezeten. Hij begon als godsdienstwetenschapper in Leuven, verloor zijn geloof en trok naar Gent om moraal te studeren. Vanaf volgend jaar doceert hij voltijds aan de UA. Een interview.

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.