Wetenschap: natuurwetenschappen en technologie
Spotvogels
10 oktober 2016 — door Nicolas Van Laere & Marthe Thys
Ken je dat gevoel wanneer je huiswaarts strompelt na een zwaar nachtje ritmisch je voeten verplaatst te hebben in Overpoort, en plots dragen enkele vogels een serenade aan je op en je denkt: ‘Nu zou ik wel eens willen vogelspotten?’ Nee? Echt niet?
Geen pijn voor ons proefkonijn
10 oktober 2016 — door Andries Rosseau & Joline Vermeulen
Dierproeven: ethisch verantwoord of niet? Een consensus bereiken blijkt verschrikkelijk moeilijk. Spelen ze nog steeds een onvermijdelijke rol in ons hedendaags onderzoek, of worden ze langzaamaan voorbijgestreefd door nieuwe methodes?
Scientific Movie Awards
10 oktober 2016 — door Olivier Vander Bauwede
Creëer jij ook graag sfeer door af en toe ‘dat kan niet’ te fluisteren in de filmzaal tijdens ‘The Martian’? Ben jij ook graag pedant tegen je vrienden door de wetenschappelijk onjuistheden aan te duiden in ‘Breaking Bad’? Dan had je dit artikel kunnen schrijven.
Hoe ontvlambaar is úw regio?
10 oktober 2016 — door Timme Craeye
In het kader van zijn masterproef stelde student bio-ingenieur Arthur Depicker de eerste natuurbrandrisicokaart van België op. Begeleidende prof Jan Baetens beantwoordt onze prangende vragen, zodat we voortaan weten waar we moord en brand mogen schreeuwen (of toch zeker brand).
Wetenschapskort
10 oktober 2016 — door Joline Vermeulen
Schamperlab - Een weekje dakloos
10 oktober 2016 — door Nicolas Van Laere
Uit het ene kot gezet, nog niet welkom in het nieuwe. Een situatie die velen wel al meegemaakt hebben. Een weekje pendelen, zo erg is dat toch ook niet? Jawel. Dat is wel zo erg. Daarom besloot ik een week dakloos te zijn. Op de meest geprivilegieerde manier mogelijk.
Schamperlab laat u rillen
26 oktober 2016 — door Suzanne Grootveld
Een fluistering, een kietelend zuchtje in het oor, een zacht getik, en dan … de subtiele rilling over de rug. Geen succesvolle eerste date, wél filmpjes waarin audio-en visuele triggers voor uw relaxatie instaan. Zweverige nonsens of de perfecte happy ending na een zware dag? Wij testen het uit.
Over de sterren en daar voorbij!
26 oktober 2016 — door Elise Onderdeur & Loïs Savat
De World Space Week loert om de hoek. Deze piekt op 5 oktober omdat er gelijktijdig in Gent en in het Nederlandse Bovenkarpsel een thema-avond rond lichthinder plaatsvindt. Is het niet intergalactisch, dan toch al internationaal. Bezieler Jean Pierre Grootaerd expliqueert.
Drinkt u liever hond of kat?
26 oktober 2016 — door Suzanne Grootveld
Bier is als een hond en wijn als een kat. Een bizarre vergelijking, en toch is dit de manier waarop onderzoekers van de Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Katholieke Universiteit Leuven hun nieuwe ontdekkingen uitleggen.
Wetenschapskort
26 oktober 2016 — door Sander Lefere & Loïs Savat
Can't touch this - een prikkelend onderzoek over autisme
26 oktober 2016 — door Sander Lefere & Veera Voordeckers
Mensen met autismespectrumstoornis beleven gevoelsprikkels anders. Hoe dan precies? Wij staken ons licht op bij onderzoekster Eliane Deschrijver (Universiteit Gent). Over tastzin, inleving en spiegels.
Kaderstuk Autisme
26 oktober 2016 — door Sander Lefere
Iedere dag denk je wel over iemand: ‘die is zot’. Meestal terecht. Maar wie beslist wanneer iets een psychiatrische ziekte is?
De wereld zonder ons
9 mei 2016 — door Suzanne Grootveld & Sofie Steenhaut
Een gedachte-experiment: stel dat de gehele mensheid ineens verdwijnt. Zullen we gemist worden of zal Moeder Natuur een vreugdedansje doen?
KADERSTUK LSD: Druggebruik bij de Vlaamse student
9 mei 2016 — door Nicolas Van Laere
Lsd: Liefde, Seks, Dood
9 mei 2016 — door Nicolas Van Laere
Londense wetenschappers hebben zich onlangs geamuseerd met wat proefkonijntjes onder de fMRI-scanner te steken en te zien wat lsd nu eigenlijk met het brein doet. Iets wat verrassend genoeg niet meer gebeurd was sinds de jaren 60. Een blik binnen de psychedelische wereld van lsd.
Schamperlab | Koop eens het geluk
9 mei 2016 — door Shauni De Gussem
Dat heet dan gelukkig zijn / een fijne Bongobon voor je verjaardag / dat heet dan gelukkig zijn / Een jaar later nog snel verzilveren want fok,je ziet toevallig dat dat ding nog maar enkele dagen meer geldig is/dat maakt je blij, maakt je blij, maakt je blij!
Wetenschapskort
9 mei 2016 — door Maarten Boussauw
To date or not to date?
25 april 2016 — door Elise Onderdeur
Sociaal experimentje: wat gebeurt er als we onze redactrice naar Tinder sturen? Om de mannelijke Tinderpopulatie in beeld te brengen liet ze zonder schroom haar gierende hormonen los.
Niezen in het park
25 april 2016 — door Suzanne Grootveld
Loopneus, niezen, jeukende oogjes: de lente is niet altijd een pretje. Allergische rhinitis, hooikoorts voor het plebs, is een goede reden om de bloemetjes en de bijtjes een wreed, darwinistisch lot toe te wensen.
Daar is de lente, daar is de roes
25 april 2016 — door Suzanne Grootveld
Socrates die bloemenkransen maakte en Alexander de Grote die maagden naar zijn vertrek liet sturen. Zo zou het moeten gelopen zijn. Maar hoe vierden ze vroeger écht het begin van het voorjaar?