Het blad van bits — Schamper is het studentenblad van de Universiteit Gent.

Wetenschap: sociale wetenschappen

Droomdates

25 april 2016 — door Nicolas Van Laere & Laura Massa

Liefde, wat een onzin. Toch geloven datingsites er nog in. Sommige websites zijn eerder gericht op een wilde nacht, andere zijn gewoonweg pretentieus (kuch Elitedating). Waarop zijn deze websites gebaseerd? En waar zoekt de student naar? Een preutse bloemlezing.

Kajira on top!

14 maart 2016 — door Elise Onderdeur & Elisabeth Goethals

De ‘Fifty shades’-trilogie liet geen enkel vrouwenhart onberoerd, zelfs dat van onze eigenste alma mater moest er aan geloven. Verzwolgen in duistere fantasieën erkende de UGent immers de eerste en nog steeds enige bdsm-studentenclub van het land. Drie jaar na erkenning leggen we Kajira graag eens op de rooster, auwtch!

IS: back to the future?

20 oktober 2014 — door Olivier Vander Bauwede & Pieterjan Schepens

Een kalifaat, onthoofdingen en slavernij. Keert het Midden-Oosten terug naar de middeleeuwen? Islamoloog en professor aan de UGent Gino Schallenbergh plaatst de ideologie van Daesh in historisch en theologisch perspectief.

Voor eens en voor altijd

31 maart 2014 — door Eva Christiaens

Als moderne kruisvaarder van de waarheid, trekt Park Meeters tweewekelijks ten strijde tegen de onwetendheid van de massa. Zijn nobele doel: het volk weer kritisch laten nadenken. Of de gesel bovenhalen.

Over de psychologie van het kiezen

21 februari 2014 — door Tobe Steel

Donderdag trapte Noreena Hertz de eerste avond van Mind the book in Vooruit op gang. “We moeten leren om zowel experten als onszelf niet blindelings te vertrouwen bij het nemen van belangrijke beslissingen.”

Panoramix was geen Brit

5 november 2012 — door Thomas Jacobs

In het licht van de bleke zonsopkomst rijzen ze op boven de schier eindeloze velden rond Salisbury. De machtige monolieten van Stonehenge. De halfgoddelijke stenen genieten bij menig wichelroedeloper en neodruïde een mythische status. De UGent ging gelukkig iets wetenschappelijker te werk bij haar onderzoek ter plaatse.

Spikes blijken schadeloos

30 april 2012 — door Stefaan Glorieux, Sebastian Ippolito & Kristin Van Damme

Een dikke maand geleden gaf Schamper het woord aan intellectueel provocateur Theodore Dalrymple. De uitspraken van deze conservatieveling botsten toen op heel wat tegenstand. Vandaag wordt de oppositie vergezeld door professor Wim Beyers, wiens onderzoek Dalrymples veroordeling van rockmuziek probeert te ontkrachten.

Sigmund Freud: visionair genie of erudiete charlatan?

25 oktober 2010 — door Pieter Van Nuffel

Is de menselijke geest een ijsberg en werkt onze psyche als een stoomketel? Schamper sprak met prof. Filip Geerardyn over de zin van psychoanalyse en met Maarten Boudry over de onzin ervan.

Magie in Afrika

17 februari 2010 — door Dietmar Hertsen

Koen Stroeken is medisch-politiek antropoloog. Welke lading die vlag dekt en wat de Sukuma daarmee te maken hebben, legt hij zelf uit.

“Het sociaal-darwinisme maakte een heel grote denkfout”

16 november 2009 — door Bram Bombeek

Kan de harde wetenschap de aard en werking van onze menselijke moraal verklaren? Wij vroegen filosofe en biologe Katinka Quintelier of er ondertussen al wetenschappelijk bewijs is dat homo’s, ongedoopte kinderen en vrijmetselaars gaan branden in de hel.

U bent niet alleen

22 augustus 2009 — door Ruben De Winne

Daar was uw grootmoeder weer begin juli, even na de proclamatie: “Wel, weer te laks geweest tijdens het jaar? De examenvragen konden weer écht niet moeilijker zeker? Te vaak in de cafeetjes rondgehangen? Of doet ge simpelweg mee met de massa, door examens af te leggen wanneer het maar past?”

"Crisissen zijn een symptoom van ons verziekte energiesysteem"

16 februari 2009 — door Bregt Saenen

Naar aanleiding van de afgelopen gascrisis tussen Rusland en Oekraïne sprak Schamper met Thijs Van de Graaf, die onderzoekt hoe belangrijk energie is voor onze wereld.

Econoshock (Geert Noels)

16 februari 2009 — door Frederik Neirynck

Zotte Research Grant

17 november 2008 — door Bert Dobbelaere

Wie bang is in het donker, die moet fluiten. Maar wie last heeft van angststoornissen, kan binnenkort misschien geholpen worden door de UGent.

The Seven Words You Can't Say On TV

22 september 2008 — door Bram Bombeek

De Amerikaanse psycholinguïst Steven Pinker legde in The Stuff of Thought uit hoe taal een venster kan zijn met uitzicht op de menselijke natuur in monokini. Schamper was er dan ook als de kippen bij om dit boek te recenseren.

Krioelende kleuters

9 september 2008 — door Bart Bruneel

Schamper is de maks en elk onrechtmatig gebruik van dinges op deze site resulteert in benenbrekerij. Deze website draait op Drupal. Nice.